Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Paroisse orthodoxe Saint Lubin et de la transfiguration

преображението : славата на нашия Господ стана видима

Епизодът на преображението илюстрира славата на нашия Господ, направена видима,

показва обожествения човек и ни дава надежда.

Исус със своите ученици Петър, Яков и Йоан се изкачи на висока планина, планината Тавор. Когато стигнаха върха, външният вид на Христос се промени и те го видяха в сияйна и славна фигура. Според свети Лъв Велики, „Господ открива славата Си на избрани свидетели и телесната му форма е подобна на тази на другите хора, Той я озарява с такова великолепие, че лицето Му става блестящо като слънцето и дрехата Му бяла като сняг ".

До него се появиха пророците Илия и Мойсей, които говореха с него. Учениците бяха изумени и ужасени. Така че за укрепване на вярата на апостолите в това чудо е дадена друга информация. Всъщност фактът, че Мойсей и Илия, тоест Законът и пророците на стария завет, се появиха, разговаряйки с Господа, свързват стария и новия завет, свързват стария завет с новия завет. Христос не е дошъл да премахне стария завет, а да го изпълни, в пророческа приемственост, разкрита по това време.

Това събитие недвусмислено изразява божествеността на Христос, така че учениците ще разберат след неговото Възнесение, че Той наистина е сияйният блясък на Отца и че неговата страст е доброволна (Марк 9: 2-9).

Преображението на Христос, предложено на избраните ученици, също несъмнено има за цел да унищожи в сърцата на Неговите ученици неразбирането и скандала на предстоящия Кръст и да попречи на вярата им да бъде нарушена от пониженията на бъдещата Му доброволна Страст чрез разкривайки им по време на преображението Своето скрито достойнство.

Той също така показва възможността за нашето човешко обожение и ни дава надежда.

Свети Григорий Палама, „канторът на нетварната светлина“, твърди, че учениците са получили благодатта да възприемат нетварната Божия Светлина и защитават ортодоксалното учение, според което Бог е непознаваем в своята същност, но ни се разкрива в своята енергии.

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article